עם הזמן המחשב שלנו נעשה איטי יותר, התוכנות כבר לא רצות מהר כמו פעם והתחושה היא שמשהו מכביד עליו. המצב הזה יכול להיגרם ממגוון סיבות, ואחד הפתרונות הפשוטים הוא פשוט לפרמט את המחשב ובעצם "לאתחל" אותו. רוצים לדעת איך מפרמטים מחשב לבד ועושים לו ריסטרט אמיתי עם מערכת ההפעלה? אנחנו כאן להסביר לכם את כל השלבים בתהליך.
מה זה בעצם פירמוט (אתחול)?
פירמוט הוא תהליך שבו מוחקים את כל הנתונים מהדיסק הקשיח של המחשב ומתקינים מחדש את מערכת ההפעלה. זהו תהליך שמטרתו "לנקות" את המחשב ולהתחיל מחדש עם מערכת הפעלה נקייה. בפירמוט, כל המידע על הדיסק הקשיח נמחק כולל קבצים, תוכנות, הגדרות ועוד. לאחר הפירמוט, המחשב חוזר למצב שהוא היה בו כשקניתם אותו.
פירמוט הוא פעולה די דרסטית, אך לפעמים הכרחית כדי לפתור בעיות במערכת ההפעלה, להיפטר מווירוסים עקשניים או פשוט כדי להתחיל מחדש עם מערכת "נקייה". חשוב לבצע פירמוט בצורה נכונה ומסודרת וכמובן להכין מראש גיבוי של כל הקבצים החשובים.
מתי צריך לבצע פירמוט למחשב?
לפני שאתם לומדים איך מפרמטים מחשב, כדאי לשקול היטב אם זהו צעד שכדאי לכם לעשות. יש כמה מקרים עיקריים שבהם כדאי לשקול פירמוט של המחשב:
- כשמערכת ההפעלה מלאה בתקלות או שלא ניתנות לפתרון, או שהיא פשוט איטית במיוחד בלי סיבה טובה
- במקרה של וירוס עקשן שלא ניתן להסרה בדרכים הרגילות
- שינוי או שדרוג של מערכת ההפעלה, למשל אם אתם רוצים לעבור לווינדוס 11 במחשב שלכם ועל הדרך לנקות אותו
- כשהמחשב עובר לבעלות אחרת ורוצים למחוק את כל המידע האישי
- כשהמחשב מגיב לאט מאוד, גם לאחר טיפולים שוטפים כמו ניקוי הכונן
היתרונות והחסרונות של פירמוט
לפני שמבצעים פירמוט חשוב לשקול את היתרונות והחסרונות. היתרונות העיקריים הם מערכת הפעלה "נקייה", בלי תקלות ובעיות מהעבר, ניקוי של תוכנות וקבצים לא רצויים שהצטברו והזדמנות להתחיל מחדש עם סביבת עבודה מסודרת ויעילה יותר. מנגד, החסרונות הם שפירמוט מוחק את כל המידע מהמחשב כולל קבצים, תמונות, מסמכים ועוד, שאתם חייבים לגבות מראש עם סיכוי של כמעט אפס לשחזר אם בטעות לא גיביתם היטב. כמו כן, לאחר פירמוט צריך להתקין מחדש את כל התוכנות שהיו בשימוש, וכמובן שזה תהליך שלוקח זמן מה לביצוע.
הכנות לפני פירמוט המחשב
לפני שמתחילים בתהליך הפירמוט בפועל ולומדים איך מפרמטים מחשב, יש לבצע כמה פעולות הכנה חשובות כדי לא "להיתקע" באמצע או לאבד מידע חשוב.
- גיבוי נתונים חשובים – הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא לגבות את כל הקבצים והמידע החשוב מהמחשב. זכרו – פירמוט מוחק את הכול! לכן חשוב מאוד לגבות קבצים, תמונות, מסמכים וכל דבר אחר שאתם לא רוצים לאבד. ניתן להעביר את הקבצים החשובים לכונן חיצוני, לדיסק און קי או לשירותי אחסון בענן כמו Google Drive או Dropbox. כדאי גם לרשום רשימה של תוכנות חשובות שיהיה צורך להתקין שוב לאחר הפירמוט כמו תוכנות אופיס, עריכת תמונות, אנטי וירוס ועוד
- השגת מדיית התקנה של Windows – כדי לבצע התקנה "נקייה" של Windows לאחר פירמוט, תצטרכו מדיית התקנה של מערכת ההפעלה. זה יכול להיות דיסק מקורי של Windows, אבל היום נפוץ יותר להשתמש בכונן USB עם קובץ ה-ISO של Windows. ניתן להוריד את קובץ ה-ISO הרשמי של Windows ישירות מהאתר של חברת מיקרוסופט. לאחר מכן, יש ליצור כונן USB בר-אתחול (Bootable USB) באמצעות תוכנה ייעודית כמו rufus או Microsoft USB/DVD Download Tool. תהליך זה יצור כונן USB שממנו ניתן יהיה להפעיל את תהליך ההתקנה של Windows. חשוב לוודא שהגרסה של Windows על מדיית ההתקנה תואמת למפרט החומרה של המחשב ולרישיון שברשותכם
- הגדרות BIOS לפני פירמוט – לפני שמתחילים בפירמוט ובהתקנה מחדש של Windows, כדאי לוודא שה-BIOS של המחשב מוגדר כמו שצריך. זה כולל דברים כמו סדר האתחול (Boot Order), כך שהמחשב ידע לאתחל מכונן ה-USB עם מדיית ההתקנה. כדי להיכנס ל-BIOS יש ללחוץ על מקש מסוים (בדרך כלל F2, F10, Delete או Esc) מייד עם הדלקת המחשב. בתוך מסך ה-BIOS יש לנווט לכרטיסייה Boot ולשנות את סדר האתחול כך שכונן ה-USB יהיה ראשון. לאחר מכן יש לשמור את ההגדרות ולצאת מה-BIOS. עכשיו המחשב מוכן לתחילת תהליך ההתקנה מחדש של מערכת ההפעלה
שלבי פירמוט מחשב – מדריך צעד אחר צעד
לאחר שביצעתם את כל ההכנות הנדרשות, הגיע הזמן ללמוד באמת איך מפרמטים מחשב ומתקינים מחדש את מערכת ההפעלה Windows
טעינת מערכת ההתקנה והגדרות בסיסיות
ראשית, הכניסו את מדיית ההתקנה של Windows למחשב. הפעילו את המחשב והוא אמור לאתחל אוטומטית מכונן ה-USB (בהנחה שביצעתם את השינויים הנדרשים בהגדרות ה-BIOS כפי שתואר קודם). כעת אתם אמורים לראות את מסך הפתיחה של אשף ההתקנה של Windows. בחרו את השפה, מבנה השעה והמקלדת המתאימים ולחצו על "הבא". במסך הבא לחצו על "התקן עכשיו". הזינו את המפתח המוצר (Product Key) של Windows שברשותכם (אם יש לכם כזה) ולחצו "הבא". בחרו את גרסת ה-Windows שתרצו להתקין, קראו ואשרו את תנאי הרישיון, ולאחר מכן לחצו על "הבא".
ניהול דיסקים ופירמוט
במסך הבא תתבקשו לבחור את סוג ההתקנה – שדרוג או התקנה מותאמת אישית. לצורך פירמוט מלא, בחרו ב"התקנה מותאמת אישית". כעת יופיע מסך "איפה ברצונך להתקין את Windows?" המציג את מחיצות הדיסק הקשיח הקיימות. בשלב הזה תצטרכו למחוק את כל המחיצות הקיימות (אם יש כאלו) כדי לאפשר יצירת מחיצות חדשות ונקיות. לחצו על כל מחיצה בנפרד ובחרו "מחק". חזרו על התהליך עד שנותרה רק מחיצה אחת בלי הקצאה. לחצו על שטח הדיסק הלא מוקצה ובחרו "מחיצה חדשה". המערכת תיצור אוטומטית מחיצות חדשות לצורך ההתקנה. לאחר מכן, בחרו את המחיצה העיקרית שיצרתם (בדרך כלל בשם "כונן C") ולחצו על "הבא".
בשלב הזה יתחיל תהליך ההתקנה של Windows שיכלול העתקת קבצים, התקנת תכונות והגדרות של המערכת. התהליך יכול לקחת כמה דקות עד שעה, תלוי בחומרה שלכם. במהלך ההתקנה המחשב יבצע הפעלה מחדש כמה פעמים, אל תכבו אותו באופן ידני.
התקנת Windows וההגדרות הנדרשות
לאחר סיום תהליך ההתקנה, מערכת ההפעלה תעלה לראשונה ותתבקשו להגדיר כמה דברים בסיסיים – שם משתמש וסיסמה, הגדרות פרטיות, Cortana ועוד. עברו על כל השלבים הנדרשים עד להגעה לשולחן העבודה. מומלץ לבצע את העדכונים הראשוניים של Windows כדי לוודא שהמערכת מעודכנת ומאובטחת. ניתן לעשות זאת דרך הגדרות Windows > עדכון ואבטחה > Windows Update. המערכת תחפש, תוריד ותתקין את העדכונים הזמינים.
לאחר מכן, הגיע הזמן להתקין מחדש את מנהלי ההתקנים (Drivers) של רכיבי החומרה – כרטיס מסך, כרטיס קול, מתאמי רשת ועוד. ניתן להשתמש בדיסקים המקוריים של מנהלי ההתקנים שקיבלתם עם המחשב, או להוריד את הגרסאות העדכניות מאתר היצרן. לבסוף, התקינו מחדש את התוכנות שאתם צריכים – חבילת אופיס, אנטי וירוס, מערכת CRM ותוכנות אחרות לעסק ועוד. זה הזמן להעתיק בחזרה למחשב את כל הקבצים החשובים שגיביתם בשלבים המוקדמים. המחשב שלכם כעת מפורמט ומוכן לשימוש עם התקנה נקייה של Windows.
סיכום
עכשיו אתם יודעים איך מפרמטים מחשב ואיך מתקינים את מערכת ההפעלה מחדש בקלי קלות. אם אתם בכל זאת חוששים, אתם תמיד יכולים לפנות למקצוענים שיעשו זאת בשבילכם.